6 грешки при снимане на интериорна фотография

6 грешки при снимане на интериорна фотография

Има няколко важни елемента, които правят качествена една интериорна фотография. В тази статия сме избрали шестте най-често срещани проблеми пред които един интериорен фотограф се сблъсква най-често според нас и някои полезни съвети за тяхното решаване.

  1. Вертикалните линии не са прави

Може би най-важното правило в интериорната фотография е всички вертикални линии в кадъра ви, да бъдат прави. Това прави кадъра визуално завършен. За целта винаги трябва да снимате, така че, равнината на матрицата на апарата да е успоредна с вертикалните линии (в повечето случаи – стените) в кадъра. Звучи сложно, но най-просто обяснено е – снимайте така, че апарата ви винаги да е успореден със пода – не наклонен нагоре, или надолу. Така ще си осигурите почти идеално прави вертикални линии, които в последствие, с малки корекции в пост обработката ще може да оправите напълно

2. Снимате от прекалено високо/ниско

Избора на правилната височина, от която да се снима също е много важен. Ако тя е грешна може да получите нереалистично издължен под/легло/мебели, които да доминират в кадъра. Освен това, много често, ако снимате кухненски медели е възможно, да не се виждат уредите и бар плота. А в обратния вариант – когато снимате прекалено високо, може да се получи усещане, че „летите“ в стаята. Добра отправна точка е снимането от височината на ханша.

3. Хващате прекалено много

В днешно време това е проблем на повечето хора, занимаващи се с фотография. Всички искаме, ако може, да хванем всичко в един кадър. Това, обаче е невъзможно, или поне – неправилно. Всеки кадър е добре да има фокус на интерес. Понякога е по-добре, да разделим един кадър на няколко по-тясни, отколкото на един общ. Така ние, като артисти, водим окото на зрителя към това, което е важно да види, а не просто му даваме цялата картинка и го зарязваме да си избира сам какво точно трябва да види.

4. Прозорците, или светлите части на кадъра са преекспонирани

Проблемът с динамичния обхват при интериорната фотография е нещо, което е от вечните задачи за решаване по един, или друг начин. Когато сме тъкмо прохождащи, или от скоро се занимаваме с интериорна фотография обикновено това е нещом което почти не виждаме. То обикновено се изразява в преекспониране на прозорци и осветителни тела. Решение за тези проблеми може да се намери по най-различни начини: като правим няколко кадъра с различни експонации и в последствие при обеработката комбинираме правилно експонираните участъци на единия кадър с неправилните в другия, като ползваме похвати като HDR, или ползваме фотографско осветление.

5. Ползвате прекалено широкоъгълен обектив

Употребата на твърде широк обектив е често срещана грешка. При употреба на прекалено широка оптика (20 мм и надолу) често започва да се забелязва неестествено издължаване на обектите в близост до обектива, което започва да предава на кадъра нереален и понякога – комичен вид. Ултра широкият обектив е добре, да се ползва най-вече, когато нямаме друг начин да свършим работа. Например когато пространството в което снимаме е твърде тясно. В противен случай рискуваме ефектите от оптиката да започнат да разсейват зрителя от сниманото.

6. Смесва се светлина с различна цветова температура

Когато снимате, например, апартамент в който влиза светлина от прозорец, а вътре са светнати лампите това е един сценарии в който най-вероятно от едната част на стаята светлината ще бъде синкава, а в другата част – жълта. Това е предпоставка за прекарване на дълго време пред фотошоп. А дори и тогава – резултатите не са особено задоволителни. За да може всички цветове в стаята да са адекватни спрямо реалността, най-лесният вариант е, да се ограничите до един тип осветление – или да затворите завесите, или да спрете лампите. По този начин светлината винаги ще е с една цветова температура и ще имате адекватно цветопредаване. Ако пък няма такъв вариант – то следва да започнете да си служите със фотографско осветеление.

Това бяха нашите топ 5 грешки при снимане на интериорна фотография. Надяваме се, че сме помогнали да надградите своите умения в архитектурната и интериорна фотография и това да ви вдъхнови да снимате повече!

Последни публикации

интериорната фотография

Какви са тайните на най-добрата интериорна фотография – III част

На начинаещите фотографи най-често се препоръчва да се опитат да пресъздадат атмосферата, като предварително надникнат в някои модни списания за […]

Вижте повече
снимки на интериора

Какви са тайните на най-добрата интериорна фотография – II част

Фокус и експозиция Професионална препоръка: Използвайте най-ниската ISO, бленда от порядъка на f16 или f22, бавни скорости на затвора и […]

Вижте повече
интериорна снимка

Какви са тайните на най-добрата интериорна фотография – I част

Фотографията е една от най-красивите форми на изкуство, доста широко разпростране но, което изглежда лесно за научаване, затова често хората […]

Вижте повече