Заснемане на къщи. Как да снимаме вътрешна фотография като снимка от списание

Искате ли да заснемете стилна интериорна фотография? Чудите ли се как списанията правят домовете да изглеждат толкова привлекателни? Ще ви покажем как да изведете интериорната си фотография на следващото ниво с нашите предложения.

Може би вече сте се занимавали с някои снимки на недвижими имоти или обичате да разглеждате снимки на интериора на дома в социалните медии? Гледката на толкова много зашеметяващи изображения може да бъде поразителна.

И така, как можете да надстроите снимките си и да изведете уменията си на следващото ниво? Нека преминем стъпка по стъпка през процеса на заснемане на достойна за списания интериорна фотография.

1. Подготовката е ключова за успешната вътрешна фотография

Има много неща за подготовка, преди да направите една снимка. Ще трябва да:

 • Проверите, заредите и опаковате правилното оборудване
 • Изберете най-доброто време на деня за снимане
 • Аранжирайте пространството, което ще снимате

2. Изберете подходящото време на деня за Вашата снимка

Ако имате свободата да изберете времето на деня за снимане, приложения като SunSeeker могат да ви помогнат да планирате перфектната светлина. За разлика от повечето други форми на фотография, обядът обикновено е идеален, тъй като светлината е силна и непряка (слънцето е отгоре). Той помага да се избегнат всякакви ярки слънчеви ивици, идващи през прозорците, осигурявайки равномерно, непряко сияние на светлина.

3. Стил и декорация при заснемане на къщи

Способността ви да оформите пространство ще зависи от това колко свобода имате в дома, който снимате. Дори ако нямате свободата да премествате предмети или да оформите пространство с различен декор, все още има неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че пространството изглежда най-добре. Ако не можете да преместите нищо, отделете 5 минути, за да обиколите стаята и да коригирате съществуващите предмети: сложете пухкави възглавници, подредете списания, преместете шнурове, така че да са по-малко видими, и групирайте подобни предмети на плотове, за да има по-плоско пространство видими.

Ако можете да премествате предмети, направете всичко споменато по-горе, но помислете и за изнасяне на някои неща от стаята. Купчините хартии трябва да бъдат скрити или премахнати от стаята. Трябва да се изчисти колкото е възможно повече бъркотия и не се страхувайте да премествате мебели или дребни предмети, за да се съобразите с конкретни ъгли, докато се движите из стаята.

4. Изберете стила на кадъра, който отговаря на всяка стая

Въпреки че всяко пространство е различно и ще има уникални нужди, има няколко вида снимки, които гарантират, че ще предоставят изображения, достойни за списания.

 • Широки снимки под ъгъл. Това обикновено е най-широкият кадър, направен в стаята. Фокусирайте се върху стени, които имат интересни функции, като прозорци или произведения на изкуството. Тези снимки най-вероятно ще изискват скоби за получаване на изображения с висок динамичен обхват (HDR).
 • Перспективи в една точка (направо). Те са много популярни в социалните медии и често включват характерни стени с елементи като камина, вградена стена или декор около голям прозорец.
 • Детайлни снимки. Те са по-плътни и често показват неща като материал, текстура или малки декоративни предмети с много по-подробни данни. Ако снимате за изпълнител или ако има сложни строителни работи, детайлите са идеални за подчертаване на качествени покрития върху неща като работа с плочки или мелница.
 • Преходни кадри. Използвам термина преходи за снимки, които показват как се свързват множество пространства. Показването на следващата стая през врата или отварянето на плъзгаща се врата, за да се покаже вътрешен двор, може да помогне за потапянето на зрителя в пространство. Това са и снимки, които създават поток от едно пространство към друго.
 • Кадрии на открито. Външните пространства са просто стаи без стени, така че те трябва да се третират като такива. Не забравяйте да оформите съответно външните пространства и да ги показвате на преходни снимки, така че връзката с открито да е ясна.

5. Изберете правилната височина и ъгъл на камерата

Височината на камерата ще варира леко, но най-общо казано, ще искате камерата да е на около 5 инча от пода. Ако имате по-висока от стандартната височина на брояча или по-ниска от обичайното обзавеждане, ще искате да регулирате височината на камерата, така че елементите да не изглеждат изкривени. Използването на статив е от решаващо значение за заснемане на къщи на интериори, особено при широки снимки, или такива, които ще изискват скоби в постпродукцията.

Когато регулирате статива, уверете се, че фотоапаратът ви е на нивото. Погледнете през визьора, за да проверите дали вашите вертикали са наистина вертикални, а в случай на кадри в перспектива с една точка, уверете се, че хоризонтите ви са прави. Простият акт на изправяне на вертикалите ви е може би най-бързият начин за надграждане на вашите интериорни снимки.

6. Брекетингът е ключов за равномерната експозиция

Брекетинг е, когато направите няколко кадъра от една и съща снимка, всяка с различна експозиция. Идеята е да направите един или повече тъмни снимки, за да експонирате светлите зони (често това е изгледът през прозореца), един кадър за експозиция на околната стая и един или два кадъра за по-тъмните области.

След това кадрите в скоби се смесват в едно изображение в слоевете на Photoshop, за да се получи по-равномерна експозиция. Тази техника имитира начина, по който очите ни естествено балансират различна яркост в сцена и се чувстват по-естествени.

7. Използвайте светкавица извън камерата за по-добро осветление

Ръчните светкавици са чудесен начин да намалите разходите в сравнение със светкавичните светкавици. Монтирайте го на статив, така ще може да насочите светкавицата към стена или таван. Това ще отбие светлината в зоната, която искате да осветите. Подскачането му, вместо директното насочване на светкавицата, ще разсее светлината и ще причини по-малко сенки.

Идеята е да добавите мека светлина, за да запълните или подчертаете областите, като същевременно запазите естествен вид. Тъй като ще правите брекетиране на експонациите, заснемането на екстри от конкретни области, осветени от светкавица, ще ви помогне да добавите измерение и интерес към крайната снимка.

8. Изберете най-доброто фокусно разстояние за кадъра

При заснемане на къщи може да е изкушаващо да влезеш в стая и да снимаш с възможно най-голямото фокусно разстояние – но моля те, съпротивлявай се! Обикновено искате да бъдете в диапазона 20-24 мм за широки снимки: 24-милиметровият обектив с накланяне предлага страхотно фокусно разстояние за този тип снимки. Ако трябва да вземете повече от стаята в рамката, опитайте да отстъпите по-назад или точно извън стаята, за да получите ъгъла, от който се нуждаете. Снимането твърде широко от стаята само ще добави изкривяване. По-строгата рамка също ще придаде на вашите снимки визия от висок клас.

9. Как да редактирате вашите интериорни изображения

Основната цел на редактирането на интериора винаги трябва да бъде за естествен вид, а не за този, който изглежда фалшив или преекспониран.

Очите ни естествено балансират ярко и тъмно, така че виждаме гама светлина наведнъж. Камерите ни обаче не работят по същия начин. Можем да създадем този балансиран външен вид за снимки чрез HDR. Внимавайте обаче, защото HDR редактирането често довежда до крайности. Намирането на баланса, който е подходящ за Вас и Вашия стил на фотография, ще отнеме време, така че бъдете търпеливи.

10. Използвайте подходящата екипировка за Вашата снимка

Преди кадъра, организирайте и проверете цялата си екипировка. Не забравяйте да подготвите и опаковате следното:

 • Резервни батерии, карти с памет и дори допълнителен корпус на камерата в случай на технически извънредни ситуации
 • Дайте си време да заредите напълно всичките си батерии – не забравяйте да съберете зарядните си, в случай че се наложи да зареждате батерии на място
 • Опаковайте широкоъгълен обектив, като Canon 16-35mm f2.8 (или еквивалент). Можете също така да използвате обектива Canon tilt-shift TS-E 24mm f3.5L II[Z1] , често използван при снимане с наклон. Не забравяйте да избягвате свръхшироки обективи, тъй като ще снимате с по-малка дължина, отколкото при фотографирането на недвижими имоти
 • Опаковайте 35 мм или 50 мм основен обектив за снимки на детайли. Препоръчваме Ви 50-милиметров обектив, но това се свежда и до личните Ви предпочитания. Често обаче нямате място да използвате нещо по-дълго от 50 мм
 • Опаковайте светкавица или подвижен прожектор, в случай че се нуждаете от допълнителна светлина при условия на слаба светлина.

Време е да излезете и да снимате

Сега всичко зависи от Вас – време е да излезете и да потренирате заснемане на къщи. Надяваме се, нашите съвети са Ви показали, че достойна за списания интериорна фотография не е толкова непостижима в домашн условия. Преминете през тези стъпки при следващото си снимане и се приближете една стъпка по-близо до супер стилни интериорни изображения.


 [Z1]Може да се замени с друго предложение.

Връзка с нашия екип

Последни публикации

предимства на професионално заснемане на недвижими имоти

Предимствата от професионалното заснемане на недвижими имоти при продажба и наем

Интериорната фотография е изкуството да се представят архитектурни и дизайнерски пространства по начин, който да привлече вниманието и да подчертае […]

Вижте повече
интериорната фотография

Какви са тайните на най-добрата интериорна фотография – III част

На начинаещите фотографи най-често се препоръчва да се опитат да пресъздадат атмосферата, като предварително надникнат в някои модни списания за […]

Вижте повече
снимки на интериора

Какви са тайните на най-добрата интериорна фотография – II част

Фокус и експозиция Професионална препоръка: Използвайте най-ниската ISO, бленда от порядъка на f16 или f22, бавни скорости на затвора и […]

Вижте повече